Animatie en workshops voor iedereen

image par défaut

Artistieke performances, circusanimatie en workshops.

Ontdek de verbinding Waver-Gray en het Viaductpark in het gezelschap van straatartiesten, creatieve groepen en plaatselijke verenigingen. Een eigenzinnige en originele manier om de omgeving te (her)ontdekken tijdens een ludieke beleving met het gezin of onder vrienden. Plezier voor groot en klein!

Tijdens twee dagen vol animatie kan je deelnemen aan initiaties Thai Chi, meewerken aan upcyclingprojecten of meedoen aan creatieve workshops.

Een draaimolen, een fanfare, interactieve voorstellingen en gezelschapsspelletjes maken je ontdekkingstocht door de wijk extra leuk! 

Praktische info

Adres: Viaductpark & kruispunt tussen de Graystraat en de Tweebruggenstraat (ter hoogte van het loopbruggetje), 1050 Elsene
Data: 07/10 & 08/10
Tijden: doorlopend, 13:00>18:00

Viaductpark

Het Viaductpark, het park van een voormalig neoclassicistisch landhuis dat door de gemeente Elsene werd aangekocht, werd in 2012 volledig gerenoveerd door Beliris in het kader van het wijkcontract Blyckaerts. Deze renovatie (D+A Consult) ging gepaard met de bouw van een brug tussen het park en de Scepterstraat langs de spoorlijn 161 Brussel-Namen.

Het huis werd gerenoveerd (B612 associates) om plaats te bieden aan een crèche en het Solidariteitshuis.

Voor meer informatie over het Beliris-project: beliris.be.

Verbinding Waver-Gray

In samenwerking met de gemeente Elsene en Infrabel werd de brug door Beliris in het kader van het wijkcontract Scepter doorgetrokken met de verbinding Waver-Viaduct-Scepter-Gray voor fietsers en voetgangers.

Deze nieuwe verbinding tussen de Waversesteenweg en de Graystraat biedt fietsers en voetgangers een kortere, aangename route naar de Europese wijk vanaf het GEN-station Mouterij tot de Esplanade van het Europees parlement. Beliris heeft ook de directe omgeving van het station Mouterij heraangelegd, namelijk de Tweebruggenstraat en de Ambachtsliedenstraat.

De spoorwegbermen krijgen dankzij dit project een nieuwe invulling dat zowel functioneel als esthetisch verantwoord is. De nieuwe verbinding zal bestaan uit verschillende structuren: paden, wegen en bruggen. Toch zal er een duidelijke samenhang zijn dankzij het terugkeren van bepaalde materialen en stadsmeubilair langs het traject.

Deze projecten zijn een mooi voorbeeld van de bijdrage van Beliris aan de wijkcontracten. Beliris heeft van 2001 tot 2014 meegewerkt aan de planning van wijkcontracten en heeft hier meer dan 100 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Om het mobiliteitsaanbod in de wijk te vervolledigen en het aanzienlijke hoogteverschil tussen de Graystraat en de Kroonlaan te overbruggen, zal Beliris in samenwerking met Brussel Mobiliteit een openbare lift voor voetgangers en fietsers bouwen. Dit project zal samengaan met de heraanleg van de Graystraat tussen de Zwemkunststraat en de Kerckxstraat.

De herinrichting van de site Tussen Twee Bruggen is het sleutelproject van het wijkcontract Maalbeek.

Het wandel- en fietspad Waver-Gray vormt een voorproefje van hoe de ontwikkeling van dergelijke verbindingen langs spoorlijnen in het hele Brusselse gewest eruit zou kunnen zien.

Het gewest heeft de bouw van dit nieuwe netwerk van cyclostrades immers toevertrouwd aan Beliris.

De haalbaarheid en inplanting van 8 cyclostrades worden onderzocht. Voor de cyclostrade C223 en CR1, die het noorden van Brussel zal verbinden met het zuiden, is de haalbaarheid al gebleken en loopt de projectstudie voor de concrete realisatie.

De Brusselse cyclostrades (C ) zullen aansluiten op de Vlaamse fietssnelwegen (F) en Waalse cyclostrades (C ) en dus zorgen voor een continu netwerk dat doorloopt over de gewestgrenzen heen. Ze nemen verschillende vormen aan: fietsstraten, fietspaden afgescheiden van de rijbaan, paden langs spoorwegen of kanalen, ...

Beliris investeert hier momenteel meer dan 34 miljoen euro in.

 

Kom meer te weten over de totstandkoming van de walk - en fietswaver-viaduct-scepter.
Voor meer informatie over het Beliris-project: beliris.be.